lördag 27 oktober 2012

27 oktober 08:42


HLR = Hjärt lung räddning är väl någonting alla människor borde kunna. Jag är så glad att vi har HLR en gång om året på jobbet.

Träffar man på en livlös människa är det viktigt att kontrollera livstecken. Detta gör man genom att tag i axlarna på patienten och skaka lite på hen. Andas patienten placerar man den i stabilt sidoläge och larmar 112. Finns inga livstecken startar man hjärt lungräddning.

Det som är viktigt innan man får adekvat hjälp är att fortsätta se till att kroppen får syre. Stannar hjärtat så upphör syretillförseln till kroppen. Hjärt lungräddningen ska se till att de viktigaste vävnaderna i kroppen fortsätter få syre så att det finns en chans att få igång hjärtat med en hjärtstartare.

Sist jag gick utbildning så var det 30 kompressioner och 2 inblåsningar som gällde men hörde även ryktas om att inblåsningarna skulle tas bort. Vet dock ej om detta har hänt ännu. Jag får se när det är dags för hjärt lung räddning igen.

När inblåsningarna görs är det viktiga att fria luftvägar hålls. Placera två fingrar under hakan och en hand på pannan och lyft upp. När man träffar på en person på gatan så har man inte någon pocketmask med sig så då är det viktigt att knipa ihop näsborrarna på personen.

Det är jobbigt att göra kompressioner så finns flera personer på plats avlös varandra. Annars gör man så länge man orkar eller tills hjälp anländer.

Jag tycker ju personligen att alla människor borde gå kurser i detta. Här finns en utbildning i HLR för den som är intresserad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar