måndag 2 mars 2015

Mini Maestros – En hyllning till barns stora förmåga

Tänk våra barn. Framtiden. Vad dom kan egentligen och vad vi stressar och skyndar på för att hinna? Men vad är det vi ska hinna till egentligen? När vi egentligen borde stanna upp och se det vi har framför oss. Barnen. Hur ofta tänker vi till och ser hur kreativa barnen egentligen är?

 Mini Maestros - En hyllning till barns stora förmåga är ett projekt som Folksamta tagit fram. I en barngrupp på förskolan Klara i Stockholm är frågan, kan dessa barn tillsammans klara av att framföra ett klassiskt stycke på en konsertscen? Dessa barn har aldrig spelat piano förut och de får enbart fem veckor på sig. Förskollelärare, musikpedagoger och dirigenten och tonsättaren Jan Risberg beger sig ut på ett muskialiskt äventyr där barnen är i fokus. Där det stora fokuset ligger på barnens förmåga.
 Under den veckan ställs pianon in så att barnen i lugn och ro kan bekanta sig med instrumenten och lyssna till musikstycket, Gymnopédie No 1 av Eric Satie.

 När det är samlingar på förskolan genomför rymtikövningar och barnen får arbeta tillsammans med personalen med taktövningar för att få känna och samtdigt tänka rytmen i stycket. Färgkoder, klanglådor och olika pedagogiska ramsor går projektet framåt. Utflykter anordnas som en konsert, kungliga operan och en musikstund med Bröderna Lindgren och när fem veckor har gått så är barnen redo för sin konsert. Se själva i filmen hur det gick.

 Detta projekt är en hylling till barnen. Till barnens kreativitet och till att just barnen klarar så mycket mera än man tror.

Kopierad från Folksams hemsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar